PAMIĄTKOWA TABLICA AK OKRĘGU „JODŁA”
W KATEDRZE POLOWEJ  WP

Warszawa, 2001-01-08

Dnia 08 stycznia 2011 r. w katedrze Polowej Wojska Polskiego w Warszawie odbyła się uroczystość odsłonięcia i poświęcenia tablicy upamiętniającej Żołnierzy AK Okręgu Radomsko – Kieleckiego „Jodła” poległych w latach 1939 – 1945 w walce o niepodległość Polski. Uroczystość poprzedzona była Mszą Świętą, w której uczestniczył Minister – Kierownik Urzędu Do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych pan Jan Stanisław Ciechanowski, Prezes Zarządu Głównego Światowego Związku Żołnierzy Armii Krajowej pan płk mgr Stanisław Oleksiak, Prezes Zarządu Ogólnokrajowego Środowiska Żołnierzy Armii Krajowej Korpusu „Jodła” pan kpt. mgr inż. Zdzisław Schmeidl, Prezes Zarządu Okręgu Radom ŚZŻAK kpt. mgr Leon Etwert, Przewodniczący Zarządu Regionu NSZZ „Solidarność” Ziemia Radomska, Żołnierze – Kombatanci ŚZŻAK i ich rodziny, delegacje Zarządów Okręgów i Kół ŚZŻAK z pocztami sztandarowymi i młodzież szkolna z nauczycielami i pocztami sztandarowymi oraz mieszkańcy Warszawy. Podczas Mszy Świętej modlono się w intencji poległych i żyjących żołnierzy AK, został także odczytany przez panią Mariolę Indykę z Koła ŚZŻAK w Białobrzegach „Testament Żołnierzy Polskiego Państwa Podziemnego dla Młodego Pokolenia. Po tej uroczystości delegacja z Okręgu Radom ŚZŻAK została zaproszona na wspólny, uroczysty obiad, który był okazją do wzajemnego poznania się, wspominania, wymiany doświadczeń. Miłym akcentem tej uroczystości było zwiedzenie Muzeum Ordynariatu Polowego, które zaprasza w sposób następujący: „ Bracia Polacy, Ludu Stolicy!  Od lat przeszło tysiąca, polskiemu żołnierzowi broniącemu całości granic, mienia i żywotów naszych towarzyszy postać duchownego. Przez wieki kapelani razem z wojskiem znoszą trudy, niewygody i życie na szwank swe wystawiają. Ku ich pamięci więc, a także by służbę dzisiejszą ukazać otwiera się w podziemiach Katedry polowej Wojska Polskiego na ulicy Długiej 13/15 Muzeum Ordynariatu Polowego. Zatem nie zwlekając, od dnia 9.XII.2010r. zapraszamy do Muzeum by zastępy bohaterów i służbę ich poznać!” Dla nas wszystkich, a przede wszystkim dla młodzieży była to znakomita lekcja historii. Organizator wyjazdu - Zarząd Okręgu Radom ŚZŻAK wyraża podziękowanie wszystkim, którzy  uczestniczyli w tej ważnej uroczystości.
Na fotografii od góry:
1. Prezes ZO ŚZŻAK kpt mgr Leon Etwert,
2. Poczty sztandarowe Gimnazjum nr 5 im. Jacka Malczewskiego i Szkoły Podstawowej im.
    Armii Krajowej w Bożem,
3. Przedstawiciele Kół ŚZŻAK: Stanisław Olszewski z Koła w Białobrzegach, Adam
     Mazurkiewicz i Stanisława Popiel z ZO ŚZŻAK w Radomiu,
4. Poczet sztandarowy Zespołu Szkół ZDZ w Radomiu,
5. Poczty sztandarowe z LO im. Armii Krajowej w Białobrzegach i z ZSZ im. mjr „Hubala”
     w Radomiu,
6. Warta honorowa przy pamiątkowej tablicy „Jodły”, uczniowie klasy o profilu wojskowy
     ZS ZDZ Radom,
7. Przy wspólnym stole Przewodniczący ZR NSZZ „Solidarność” Ziemia Radomska Zdzisław
     Maszkiewicz, członek Koła ŚZŻAK w Białobrzegach Stanisław Pękacki i Prezes Koła
     ŚZŻAK w Białobrzegach Leon Barszcz,
8. Przy wspólnym stole (od lewej) Prezes Zarządu Ogólnopolskiego Środowiska Żołnierzy
    AK Korpusu „Jodła” kpt. mgr inż. Zdzisław Schmeidl, członek Rady Naczelnej ZG
    ŚZŻAK Janusz Hozakowski, Minister – Kierownik Urzędu d/Kombatantów i Osób
     Represjonowanych Jan Stanisław Ciechanowski, Prezes ZG ŚZŻAK płk mgr Stanisław
     Oleksiak, Prezes ZO ŚZŻAK Radom kpt. mgr Leon Etwert, syn gen. Wojciecha Bor-
     zobohatego.    .
Tekst i foto: Ryszard Polak.

galeria zdjęć...