Ruszył proces beatyfikacyjny ks. Romana Kotlarza - Męczennika Radomskiego Czerwca’76

W sobotę 1 grudnia 2018 r. w radomskiej Katedrze zainaugurowano  proces beatyfikacyjny ks. Roman Kotlarza. Mszy św. przewodniczył metropolita częstochowski ks. abp Wacław Depo.

Region NSZZ „Solidarność” Ziemia Radomska reprezentowali przewodniczący Zarządu Regionu Zdzisław Maszkiewicz, wiceprzewodniczący Krzysztof Kośla, członkowie ZR Maria Górska, Beata Sułowska, Dariusz Sobczak, Jerzy K. Kaczkowski oraz poczet sztandarowy ZR w składzie - Wiesław Rychter, Marian Byzdra, Jan Król, a także poczty sztandarowe NSZZ „Solidarność” z naszego Regionu: TKK Warka, TKK Pionki, TKK Szydłowiec, TKK Zwoleń, KZ w Fabryce Broni w Radomiu, KZ w MPK Radom, KZ w Enea Wytwarzanie (d. El. Kozienice), MK nr1 Pracowników Oświaty i Wychowania w Radomiu. Obecne też były delegacje i poczty sztandarowe: NSZZ „Solidarność” Rolników Indywidualnych Ziemia Radomska z przewodniczącym Tomaszem Świtką i NSZZ „S” RI z Sienna, Stowarzyszenia Radomski Czerwiec 76, Akcji Katolickiej z Pionek i Lipska.
Liturgii przewodniczył ks. abp Wacław Depo, metropolita częstochowski. W koncelebrze uczestniczyli ks. biskupi radomscy: Henryk Tomasik, Adam Odzimek i Piotr Turzyński. Do wspólnej modlitwy przyłączyli się również: biskup sandomierski Krzysztof Nitkiewicz, abp Stanisław Nowak, emerytowany metropolita z Częstochowy oraz ok. 100 księży z diecezji radomskiej i sandomierskiej. Przybyła także najbliższa rodzina ks. Kotlarza (m.in. osiem siostrzenic), przedstawiciele władz: poseł Andrzej Kosztowniak, wiceprezydenci Radomia: Karol Semik i Jerzy Zawodnik oraz starosta radomski Waldemar Trelka.
W homilii biskup Henryk Tomasik powiedział, że świadek Chrystusa jest apostołem, nie ogranicza się jedynie do praktykowania wiary w zaciszu własnego domu, ale odważnie wyznaje swoją wiarę w każdej sytuacji. – Takich świadków potrzebuje dzisiaj świat. Są oni potrzebni w zakonach, seminariach, w parafiach, w parlamencie, w szkołach, na uczelniach, w zakładach pracy i rodzinach  mówił ordynariusz radomski.
Po liturgii wyświetlono fragment filmu o ks. Kotlarzu pt. „Klecha” w reż. Jacka Gwizdały. Premiera obrazu odbędzie się w marcu 2019 r.
Po mszy św. rozpoczęła się pierwsza sesja procesu beatyfikacyjnego. Przewodniczył jej biskup radomski Henryk Tomasik. Ks. prałat Edward Poniewierski, postulator procesu beatyfikacyjnego. Wicepostulatorem jest- ks. prałat Albert Warso z Kongregacji Nauki Wiary. W skład Trybunału Beatyfikacyjnego wchodzą: delegat biskupa - ks. dr Marek Polak, oficjał Sądu Biskupiego w Radomiu; promotor sprawiedliwości - ks. prałat Marek Fituch, wicekanclerz Kurii Diecezjalnej w Radomiu; notariusz - ksiądz Sławomir Szustak, sędzia Sądu Biskupiego w Radomiu; notariusz pomocniczy - ksiądz dr Mariusz Wilk, Obrońca Węzła Małżeńskiego i Diecezjalny Duszpasterz Młodzieży. Notariuszem pierwszej sesji był ks. dr Tomasz Herc – notariusz Kurii Diecezjalnej i wykładowca w Wyższym Seminarium Duchownym w Radomiu.
 „Ks. Roman Kotlarz w swoim kapłańskim życiu gorliwie szukał woli Bożej i realizował ją, gorliwie służąc ludziom [...]” – powiedział o radomskim kapłanie ks. bp Henryk Tomasik. Dodał, że od wielu lat do radomskich biskupów kierowane były prośby od osób duchownych i od wiernych o „rozpoczęcie procesu beatyfikacyjnego tego gorliwego i niezłomnego kapłana, który zmarł w opinii świętości i męczeństwa”.
Ks. bp Henryk Tomasik powiedział, że zgodnie z kierunkiem wskazanym przez Kongregację do Spraw Kanonizacyjnych, celem procesu będzie udowodnienie męczeństwa, które poniósł ks. Roman Kotlarz.
Drugą sesję procesu beatyfikacyjnego zaplanowano na 14 grudnia. Będzie ona tajna. Zgodnie z prawem kanonicznym przewidziana jest jeszcze jedna publiczna sesja – zamykająca dochodzenie na szczeblu diecezjalnym. Postulator procesu beatyfikacyjnego ks. prałat Edward Poniewierski zaapelował do wiernych o udostępnianie wszelkich pamiątek po ks. Kotlarzu, a także dzielenie się wspomnieniami związanymi z kapłanem.
Przypomnijmy, że to właśnie NSZZ „Solidarność” Ziemia Radomska od lat  upominał się o godne uhonorowanie i upamiętnienie postaci bohaterskiego kapłana-męczennika.

galeria zdjęć